EINDELIJK! Mark Zuckerberg, CEO van Meta (Facebook en Instagram), heeft gisteren een opvallende bekentenis afgelegd. Hij geeft toe dat zijn bedrijf censuur heeft toegepast tijdens de COVID-19-pandemie én dat Meta betrokken was bij het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Volgens Zuckerberg gebeurde dit onder druk van de regering-Biden en de FBI. Hij beweert nu spijt te hebben van deze acties en wil politiek neutraal opereren in de toekomst.
Deze bekentenis is opvallend en komt op een cruciaal moment. Met de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten lijkt Zuckerberg de hete adem in zijn nek te voelen. Veel critici beschouwen zijn uitlatingen als een vorm van schadebeperking, een poging om juridische vervolging te vermijden. Vergelijkingen worden gemaakt met de houding van iemand die pas spijt toont nadat hij betrapt is. De vraag rijst of deze ‘mea culpa’ oprecht is, of slechts een strategische zet om toekomstige problemen te ontwijken.
Wat Zuckerberg erkent, is schokkend maar bevestigt wat velen al lange tijd vermoedden. Meta zou, onder druk van de Amerikaanse overheid, actief informatie hebben gemanipuleerd. Dit gebeurde niet alleen rond COVID-19, maar ook in de context van het Hunter Biden-laptopverhaal, dat vlak voor de verkiezingen in de doofpot werd gestopt. Dit geeft opnieuw voeding aan de beweringen dat grote techbedrijven samenwerken met politieke machten om de publieke opinie te sturen.
De erkenning van Zuckerberg brengt ook een nieuw licht op de rol van factcheckers. Deze instanties, die destijds elke suggestie van censuur als complottheorie bestempelden, blijken nu medeplichtig aan wat veel critici zien als Orwelliaanse manipulatie. Feit is dat Zuckerberg, door deze bekentenis, een belangrijke dam doorbreekt, wat mogelijk grotere onthullingen in gang kan zetten.
De vraag blijft of Zuckerberg echt "tot inkeer" is gekomen. Het lijkt erop dat hij zijn eigen rol bewust heeft gespeeld en nu een andere kaart trekt nu de politieke en maatschappelijke omstandigheden veranderen. Critici wijzen erop dat zijn spijtbetuiging komt op een moment dat de Democratische Partij onder druk staat en zelfs dreigt in te storten ten gunste van alternatieve politieke bewegingen, zoals de opkomende Unity Party.
Zuckerberg’s bekentenis is alleszins zeer interessant. Dit zou de volgende dagen het grootste nieuws moeten zijn in alle kranten en op TV. Vermoedelijk zal dit niet het geval zijn. Tegelijkertijd roept dit daarom bij mij vragen op over de verantwoordelijkheid van Belgische en Nederlandse media en politieke actoren die zich blind achter de officiële lijn schaarden en alternatieve stemmen marginaliseerden.
Het is onwaarschijnlijk dat de mainstream media en politieke elites in ons land snel een vergelijkbare mea culpa zullen maken. Pas als ze dit ooit doen gaan ze opnieuw geloofwaardig kunnen worden. Eerherstel voor de kritische stemmen die al jaren strijden voor de waarheid is het absolute minimum.
Zuckerberg’s bekentenis is alleszins minstens een teken dat de druk om transparanter te zijn toeneemt. Of Zuckerberg’s verklaring een oprechte schuldbekentenis is of slechts een strategische zet, zal de toekomst uitwijzen. Wat wel duidelijk is, is dat het debat over censuur, desinformatie en politieke beïnvloeding nu scherper dan ooit gevoerd zal worden. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.
Steven Arrazola de Oñate
Comments