De recente uitspraken en beleidsomslagen van de Nederlandse minister van Defensie, Brekelmans, en andere Europese leiders roepen ernstige vragen op over de consistentie en ethiek van de Europese politiek. Na jaren van escalatie en massale financiële steun aan Oekraïne, lijkt men nu plotseling vrede te omarmen—maar alleen om de Amerikaanse ex- en weldra nieuwe president Donald Trump voor te blijven. Deze abrupte wending onderstreept de hypocrisie van veel Europese politici en legt een pijnlijke waarheid bloot: ideologie lijkt vaak zwaarder te wegen dan menselijkheid.
Van escalatie naar vredesretoriek
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben Europese leiders, inclusief Nederland, stevig ingezet op militaire steun aan Kiev. Dit beleid werd verkocht als een morele verplichting om de “Europese waarden” te verdedigen. Tegelijkertijd werden critici die pleitten voor diplomatie en de-escalatie vaak weggezet als “Poetin-sympathisanten” of erger. De media speelden hierin een cruciale rol door afwijkende meningen te demoniseren.
Nu, na honderdduizenden doden en miljarden euro’s aan verloren middelen, is de toon plotseling veranderd. Brekelmans, die jarenlang een hardline standpunt innam, stelt nu voor om vredesgesprekken met Poetin te overwegen. Niet uit humanitaire overwegingen, maar uit angst dat Trump—die weldra terug president is—de vrede op zijn naam zou schrijven. Dit toont een cynisch en pijnlijk patroon: Europese leiders lijken vrede niet te beschouwen als een doel op zich, maar als een middel voor politieke profilering.
Het falen van ideologisch denken
Deze situatie legt een dieper probleem bloot: de dominantie van ideologisch denken in de Europese politiek. In plaats van pragmatisch beleid te voeren dat gebaseerd is op feiten en werkelijke behoeften, hebben veel politici gekozen voor escalatie als een manier om hun morele superioriteit te tonen. Poetin werd afgeschilderd als een nieuwe Hitler, Rusland als een economische zwakkeling die zou imploderen. Toch tonen de feiten nu aan dat dit narratief onhoudbaar was. Het Westen is niet dichter bij een overwinning gekomen, en Oekraïne heeft de ultieme prijs betaald: een generatie verloren aan een eindeloze oorlog.
Trump en het perspectief op vrede
Ironisch genoeg is het nu Trump die een sleutelrol lijkt te spelen in een mogelijke oplossing van het conflict. Ondanks jaren van kritiek door Europese leiders en media blijkt zijn focus op realpolitik een vruchtbaardere basis voor diplomatie te bieden dan de emotionele en ideologische benadering van Europa. Trump heeft altijd gepleit voor onderhandelingen en het vermijden van langdurige, zinloze oorlogen—een visie die hij nu lijkt door te zetten in zijn streven naar vrede in Oekraïne.
Het is triest dat een man die jarenlang werd weggezet als een “gevaar voor de wereld” nu dezelfde wereld moet redden van het falen van Europese leiders. Maar misschien is dat wel het ultieme bewijs dat ideologisch denken, hoe nobel het ook mag lijken, altijd wordt ingehaald door de harde feiten.
Licht aan het einde van de tunnel
Hoewel de hypocrisie en traagheid van Europese leiders moeilijk te verteren zijn, biedt de recente focus op vrede een sprankje hoop. Als Trump erin slaagt om een diplomatieke doorbraak te forceren, kan dit het begin zijn van een nieuwe, meer pragmatische aanpak in de wereldpolitiek. Misschien is deze bittere les precies wat Europa nodig heeft om zijn prioriteiten te herzien en eindelijk een koers te varen die gebaseerd is op de belangen van mensen in plaats van politieke spelletjes.
Het belangrijkste is dat er nu, na jaren van lijden, eindelijk zicht is op vrede in Oekraïne. Of die nu komt door Trump of andere krachten, laten we hopen dat deze keer de menselijkheid wint.
Steven Arrazola de Oñate
Gemakkelijk te begrijpen als je dit leest:
‘Machtige Consiglieri (adviesgevers)’ leiden de Commissie van von der Leyen, zegt de transparantiechef van de EU
Emily O’Reilly zegt dat ze zich “nooit op haar gemak” voelde. bij de leden van het kabinet van de president die wel “intelligente mensen” zijn, maar “niet verkozen.”
20 december 2024 18:20 uur CET
Door Sarah Wheaton en Seb Starcevic
BRUSSEL — De EU-ombudsman beschreef de machtige, niet-verkozen en ondoorzichtige cultuur aan de top van de Europese Commissie, en legde de daarvoor schuld volledig bij de voorzitter, Ursula von der Leyen.
Emily O'Reilly, die al meer dan tien jaar de waakhond is over de verantwoordingsplicht en transparantie van de EU, vertelde in een EU Confidential-podcast van POLITICO…