Het is gebeurd. De verkiezingen zijn nog maar een week geleden en ondertussen heeft het Vlaams Belang al een plaats verworven in het bestuur van twee gemeenten. Zelf stem ik niet voor Vlaams Belang, maar ik zie het als een positief signaal. Het is een duidelijke boodschap aan de nationale partijen, die de afgelopen jaren vaak een discutabel beleid hebben gevoerd en iedereen bekritiseren die niet het politiek correcte narratief volgt. Dit is een goede ontwikkeling. Voer je goed, eerlijk en transparant beleid, dan heb je geen cordon nodig. Tijdens de pandemie zagen we overigens dat er zonder cordon ook sprake kon zijn van extreem beleid, met het opschorten van grondrechten en het uitsluiten van niet-gevaccineerden. Jarenlang werd het Vlaams Blok, en later het Vlaams Belang, tegengewerkt, bekritiseerd en bespot. Ondertussen werden de echte problemen door de traditionele partijen genegeerd. Maar meningen kun je niet verbieden, net zomin als de stem van de kiezer.
Het begon al vorige week zondag, op de dag van de verkiezingen. In Ninove behaalde Guy D'haeseleer voldoende stemmen om een absolute meerderheid aan zetels te verkrijgen. Men benadrukte meteen dat dit niet betekende dat het cordon sanitaire werd doorbroken, aangezien ze niemand anders nodig hebben om te besturen. Maar wat gebeurde er vervolgens opmerkelijk snel? De media berichtten dat het parket een onderzoek opende naar het ronselen van volmachten. Dat het parket al op de verkiezingszondagmiddag hierover communiceerde, is bijna een wereldwonder, toch? Blijkbaar waren er ineens wel tijd, geld en mensen beschikbaar voor dit onderzoek. Ondertussen blijven de vermeende onregelmatigheden bij de verkiezingen van juni onbesproken, hoewel die van een veel grotere omvang waren. Maar in dit geval werd er meteen actie ondernomen, en de camera's van de mainstream media stonden de hele week in Ninove opgesteld. Het lijkt erop dat ze de bedoeling hebben om het negatieve imago van de stemmers daar in beeld te brengen, simpelweg omdat ze voor Vlaams Belang kozen.
Daarnaast is het opmerkelijk dat er zoveel ophef is over het ronselen van volmachten. Iedereen kent wel lokale politici die actief langs de deuren gaan of ouderen in rusthuizen benaderen om volmachten te verzamelen. Vooral een bepaalde partij die zich katholiek noemt, doet dit vaak. Dit is algemeen bekend. Tijdens de afgelopen campagne was ook de moeder van Conner Rousseau in Sint-Niklaas opvallend actief in het ronselen van stemmen. Maar hebben we dit in de krant gelezen? Ik in ieder geval niet. De hele situatie is behoorlijk hypocriet en het is vreemd dat de media al dagenlang in Ninove blijven. Totdat het gisteren ineens veranderde.
Plotseling was er nieuws uit Ranst. Daar besloten twee partijen om niet met N-VA, maar wel met Vlaams Belang in zee te gaan. Hoewel Vlaams Belang daar slechts drie zetels heeft, waren die wel nodig om een meerderheid te vormen zonder de N-VA. De lokale afdelingen wilden na de problemen van de afgelopen jaren namelijk niet opnieuw met N-VA samenwerken.
Hierop vertrokken de televisieploegen haastig uit Ninove en richtten hun aandacht op Ranst, omdat daar het cordon sanitaire daadwerkelijk doorbroken werd door samen te werken met Vlaams Belang. Volgens de media was dit een grote schande.
Op de radio werd aanvankelijk gemeld dat het om twee lokale partijen ging en dat het cordon dus eigenlijk niet echt doorbroken was. In werkelijkheid bleken de betrokken partijen echter CD&V en Open Vld te zijn. De nationale voorzitters van beide partijen reageerden snel door aan te kondigen dat de mandatarissen die nog lid zijn van de partij onmiddellijk uit de partij zouden worden gezet.
Open Vld besloot om leden van Vrij Ranst uit de partij te zetten, nadat bleek dat Vrij Ranst in Ranst het cordon sanitaire doorbrak door met Vlaams Belang in zee te gaan. "Wij werken niet samen met Vlaams Belang," benadrukte Open Vld-voorzitter Eva De Bleeker. CD&V nam een vergelijkbare beslissing en zette drie verkozenen van PIT, de andere lokale partij in Ranst die deel uitmaakt van de coalitie, uit de partij.
Ik vind dit erg teleurstellend. Van CD&V had ik dit wel verwacht, maar dat de nieuwe voorzitter van Open Vld nu ook dezelfde koers volgt, vind ik jammer. Ik had gehoopt dat zij zou breken met haar ondoordachte voorgangers en Open Vld weer echt liberaal zou maken. Helaas blijkt ook zij niet de juiste persoon voor die verandering, wat nu pijnlijk duidelijk is geworden.
Nog een interessante anekdote: Gisteren stond Vrij Ranst in de namiddag nog vermeld op de website van Open Vld. Tegen de avond werd deze vermelding, op verzoek van de Open Vld-voorzitter, verwijderd.
Ik heb dan ook uitermate veel respect voor de lokale politici met een CD&V- en Open Vld-lidkaart die het cordon in Ranst doorbroken hebben. Zij laten zien wat echte democratie betekent, in tegenstelling tot politici die zeggen de democratie te respecteren, maar ondertussen deel uitmaken van partijraden die juist de democratische processen ondermijnen.
Door het belang van hun gemeente boven het cordon sanitaire en allerlei dogma’s te plaatsen, geven ze een voorbeeld waar veel beroepspolitici nog iets van kunnen leren. Dit is gezond verstand. De reactie van Open Vld en CD&V is dan ook ronduit teleurstellend. Ze sluiten leden uit die op de lijsten stonden. Dit bewijst dat het cordon geen kwestie is van vrije democratische keuze, maar eerder een machtsinstrument van de partijtop om de lokale democratie te manipuleren met chantage, dreigementen en represailles.
De partijleiding van CD&V en Open Vld heeft de leden die daadwerkelijk volwassen keuzes durfden maken, buitengesloten. Dit heeft niets met echte democratie te maken. Of je nu voor of tegen Vlaams Belang bent, zo zou een democratie moeten werken.
Het is dan ook een mooie week geweest voor de democratie in Vlaanderen nu het cordon sanitaire begint te breken. Meer coalities worden mogelijk, en geen enkele partij is nog automatisch zeker van haar machtspositie. Door trouw vast te houden aan het bevel van Bart De Wever en het cordon in stand te houden, bevindt N-VA zich nu in de oppositie in Ranst. En dit is nog maar het begin... In Middelkerke overweegt burgemeester Jean-Marie Dedecker een samenwerking met Vlaams Belang. Hij zou het aandurven, maar weet dat hij dan op tegenwerking uit Brussel kan rekenen en mogelijk veel subsidies misloopt. Het is eigenlijk triest.
Iets zegt me dat we de komende jaren veel over Ranst en Ninove zullen horen in de gesubsidieerde media. Het interessante is dat de media en de traditionele partijen hierdoor nog meer aan geloofwaardigheid zullen inboeten. Mensen zijn het beu om steeds hetzelfde negatieve verhaal over Vlaams Belang te horen. Hoe meer ze negatief geframed worden, hoe sterker hun positie de komende jaren zal worden.
De weg naar vrijheid en gezond verstand is bezaaid met obstakels, en het zal niet makkelijk zijn om die op te ruimen. Maar met doorzettingsvermogen komen we er zeker. De bevolking is het huidige beleid meer dan zat, dus gefeliciteerd, Ranst en Ninove, jullie zetten een stap in de juiste richting.
De arrogantie van de traditionele politieke elite begint steeds meer te wringen. Wat zouden andere partijen en politici dan moeten doen? Luisteren naar de mensen en beleid voeren dat in het belang is van de bevolking, in plaats van hen te dwarsbomen. Kijk maar naar het meest recente voorbeeld: de verkiezingen zijn net voorbij, en nu wordt er aangekondigd dat men versneld digitale meters gaat installeren. Weigeraars zullen zelfs juridisch worden aangepakt. Dit is het beleid van N-VA, en de mensen zullen dit de komende jaren nog duidelijker merken. De volgende verkiezingen beloven bijzonder interessant te worden. Ik voorspel dat van de huidige traditionele partijen niet veel zal overblijven. Boontje komt immers altijd om zijn loontje.
Steven Arrazola de Oñate
Comments